בנייה ירוקה היא גישה מערכתית כוללת לתכנון, לבנייה ולתפעול בניינים במטרה לחסוך אנרגיה, מים וחומרי גלם, המיושמת משלב התכנון המוקדם ועד לשימוש בבניין.
מטרת הבנייה הירוקה ליצור סביבת מגורים נוחה הנמנעת ככל הנדרש מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ובאיכות הסביבה.
בנייה ירוקה מכוונת  בשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה הן בסוג החומרים והן בעלויות אנרגטיות של תהליכי היצור של חומרים אלה , ובתכנון המשתמש באורור טבעי וחימום טבעי בצורה מירבית המאפשר חיסכון באנרגיה המושקעת במבנה לחימום וקרור .

אני מביאה בפניכם סיכום של תהליך בנית מבנה "ירוק" בבנייה מתקדמת, אשר תכננתי למשפחה מפתח תקווה.

הבית בפתח תקווה תוכנן כשתי קומות מלאות וגלריה.

ביסוס המבנה  –

הבחירה היתה לצקת רצפה ראשונה עשויה בטון. השיטה המועדפת על ידי חברות הבניה המתקדמת, לשם הניתוק וההפרדה המוחלטת של המבנה מהאדמה.
רצפה יצוקה מאפשרת לבצע בקלות איטום למניעת חדירת רטיבות מהקרקע.

לאחר ביסוס המבנה בקרקע, מועלה שלד הפלדה של המבנה – שתי קומות, גלריה, רצפות קומה וגגות.

שלד המבנה –

בבניה קלה ובשיטות בבניה ברת קיימא , מקובל ליצור את  השלד התומך מעץ או ממתכת.  בארצות בהן העץ הוא משאב המקומי מומלץ במיוחד להשתמש בו, שכן הוא חזק יותר, עמיד ומסתגל בקלות רבה יותר לתנאי השטח.
בשלד עשוי מתכת, יש להבחין בין שלד מבנה העשוי מפלדה דקת דופן , (פח מגלוון בעובי 1.2-2 מ"מ מכופף כמו התמיכות לקירות גבס ) או שלד מבנה העשוי מפלדה עבת דופן  – כלומר רלסים ומשפחתם.
החישובים הסטטיים של המבנה  בפלדה דקת דופן נעשים למבנה השלם ,העובד כגוף אחד מבחינה סטטית. בדומה לרשת תלת ממדית.
בשיטת המתכת עבת דופן  המבנה מחושב  כמערכת של עמודים וקורות תומכים.
השיטה שנבחרה בבית בפתח תקווה משלבת פלדה דקת דופן ופלדה עבת דופן. כלומר , שיטת ייצוב עמודים וקורות בפרופילי ברזל, ומילואות הקירות  בעזרת פרופילי ברזל מכופף מפח מגלוון מכופף.
הסיבה המרכזית לבחירה בשילובן של שתי השיטות הייתה ,פלדה דקת דופן לא נועדה להיות חשופה לתנאי חוץ. לכן חלקי השלד היוצרים את ההצללות, הפרגולות והמרפסות המרחפות, מחויבות היו להבנות מפלדה עבת דופן.
סיבה נוספת לבחירת השיטה המשולבת הייתה הגמישות לשינויים בעתיד ,שמציעה המערכת הקונסטרוקטיבית שלה.

רצפות המבנה –

הוכנו מראש במפעל והובאו לאתר להרכבה. הרצפות בנויות ממסגרת וחלוקות משנה של קורות U מברזל , ויציקת בטון בשכבה דקה להקשחה בין הקורות הוכנסה שכבת בידוד צמר סלעים והרצפות רוצפו בריצוף גרניט פורצלן והתקרות חופו בלוחות גבס. .

העברת צנרת למערכות החשמל ,המים ,תקשורת והמיזוג במבנה ,נעשות בתוך חללי שכבת התקרה ובתוך הקירות לפני מילואם בבידוד כך שבמקרה של תקלה או שינוי אפשר לפרק את לוח הגבס המחפה ולעבוד בקלות .כמו עם קירות גבס.

גגות המבנה-

גג במבנים מהווה חזית חמישית החשופה לחלוטין לתנאי מזג האוויר ולכן מאד חשוב לתת פתרון בידוד טוב.

שני נושאים הקשורים לתפקוד מבנה הגג שצריך לקחת בחשבון –
1. בידוד – כך שהחום/קור שבחוץ לא יצליחו להיכנס לתוך המבנה.
2. הימנעות מאגירת החום – קור או חום שיכלא בעובי שכבות הגג וימשיך להשפיע על פנים החלל.

בידוד מתקבל בדומה לקירות החוץ משכבות של חומרים מבודדים .כגון צמר סלעים, המיושמים בעוביים שונים, על פי איזור האקלים ודרישות המבנה.
בבניה המתקדמת השימוש נעשה בחומרים קלים, כלומר ללא מסה. לחומרים אלה אין היכולת להכיל חום – כך שאין בעיה עם הצטברות חום בשכבות המבנה.
הגג נשאר באותה טמפרטורה כמו האוויר בחוץ ומשתנה בהתאם לאורך היום. להבדיל למשל מגג בטון הקולט בקיץ חום במשך כל היום ונשאר חם שעות רבות אחרי שהשמש שקעה.

במבנה שלפניכם הגג נבנה מפנל מבודד 7.5 ס"מ בתוספת שכבת בידוד נוספת של 10 ס"מ צמר סלעים וחיפוי עץ פנימי.

החיסרון להעדר מסה (גם בקירות וגם בגגות ביחס לבניה קונבנציונלית )הוא -אי האפשרות לאגור את האנרגיה המושקעת בבית (מיזוג). לכן כדאי להוסיף בתוך החלל הפנימי של המבנה מסה בצורות אחרות – למשל קיר אבן או ציפויי סיליקט. או כמו בבית שלפניכם הכפלת שכבת בגבס שמחפה את דפנות הקירות הפונים לפנים הבית.
המסה הנוספת אוגרת אנרגיה המושקעת ע"י אמצעי המיזוג ,ומשחררת אותה חזרה לתוך החלל הפנימי בשעות שהמיזוג מופסק .
זה כמו כשמוסיפים בקבוקי מים קפואים בצידנית. השילוב בין בידוד בדפנות הצידנית והמסה של המים הקפואים , משמרים את הקור לזמן ארוך בהרבה .

הקירות החיצוניים-

מחופים מבחוץ בבלוק איטונג 5 ס"מ המקשיח את המבנה ומוסיף בידוד טרמי נוסף. בין הבידוד והאיטונג יושמו יריעות טייבק – ממברנת ריפוד דו רכיבית העשויה ממיקרו סיבי פוליאתילן ארוגים. חומר מתקדם לריפוד גגות וקירות המונע חדירת מים ורוח לתוך מערכת הקירות והגג. מונע נזקים כתוצאה מעיבוי ועובש בהיותה יריעה נושמת . שכבת הגמר – טיח אקרילי .

שימוש נוסף שנעשה עם הגג הוא הצללות –

לגגות הפונים דרומה הצללה קצרה ומשופעת ,בזווית המאפשרת לשמש להכנס ולחמם בחורף ,וליצור הצללה בקיץ. בתוספת הצללות – כל החזית הדרומית מוצללת בקיץ.
הגגות הפונים מזרחה ומערבה יוצרים צל עמוק יותר, גם על המרפסות ,בהפניה המאפשרת קליטת רוח רבה ככל האפשר.

הגג בבניין מאד שונה מהגגות האחרים סביבו. מוסיף קלילות לאוויר.

פתרונות בתכנון הפתחים –

חלונות גדולים בפתיחה מקסימלית להחדרת אור טבעי ואוויר רבים ככל האפשר. תוספת חלונות במקומות גבוהים ,פתרונות להרחקת האוויר החם המתאסף בצמוד לתקרות ומתחת לגג .

בחלונות מסוימים הוספו סורגים על מנת לאפשר השארת חלונות פתוחים בלילה – כמעברי אוויר מבחוץ לקירור המבנה .

המבנה בבניה מתקדמת הזה , שנראה בהתחלה כמו מתקן שיגור , נראה בסוף כמעט כמו בנין רגיל.

רק קצת יותר פרוע…

..

קבלן מבצע -חב' ארוסי מבנים.

 

השארת תגובה